I 1919 samledes de to virksomheder O.F. Asp og L.P. Holmblad, der begge var i front i tidens kemiske industri, under et navn

ASP-HOLMBLAD. 

L.P. HOLMBLAD

Jacob Holmblad kom fra Sverige omkring 1766, han introducerede nye farvemetoder i Det kgl. uldmanufaktur og skabte med krap den røde farve i livgardens gallauniformer. I 1777 grundlagde han en kamfin(lampeolie) og lysfabrik i København. 

I 1823 fremstilledes i Frankrig den første stearin, som erstattede den fedtede Talg. Den snoede væge der stank, spruttede og osede, blev ligeledes afløst at en flettet væge, der fik stearin til at brænde med en klar og rolig flamme. Stearinen blev her i landet første gang fremstillet i 1843 af L.P. Holmblad efter han havde arvet fabrikken efter sin bedstefar. Lysene blev solgt efter vægt og det første pund danske stearin lys gik over Holmblads disk den 2. februar 1843. 

 

O.F. ASP

I 1857 overtog professor J.C.A. Bock sin broders sæbe- og Lampeoliefabrik i Christianshavn. 

J.C.A. Bock havde siden 1854 været Frederiks VIIs rejselæge og hofmedicus. Da kongen ifølge traditionen fandt det upassende, at have en sæbefabrikant som livlæge, fik fabrikken navn efter en ansat, hofmedicus svoger, O.F. Asp. 

Efter kongens død i 1863 begyndte J.C.A. Brock at fabrikere i skarp konkurrence med Holmblad. 

Asp fabrikken lavede desuden vognlys og såkaldte Waxhall-lys til belysning i Tivoli og andre udendørs forlystelser og da cyklen kom frem også cyklelys og holder.

Holmblad flyttede lysstøbningen til Blegdamsvej i 1880 og året efter flyttede O.F. Asp's lysfabrik også til Blegdamsvej.

I næsten 40 år skævede de to konkurrenter til hinanden, mens lysene blev besejlet af gasbelysning, der igen tabte til det elektriske lys, og i 1919 var tiden inde til at fusionere, hvis stearinlysene skulle overleve. ASP-HOLMBLAD indregistrerede betegnelsen Det levende lys.