Det gode veldækkede bord

Du er inviteret til en fin middag, men du har ikke helt styr på alle de uskrevne regler for bordetiketten, og hvordan man nu lige skal opføre sig. Hvis du ikke er opdateret på Emma Gads etiketteregler om takt og tone, får du her et par gode råd til, hvordan du kommer helskindet gennem det fine middagsselskab med den rette bordetikette uden at træde nogen over tæerne.

Ingen albuer på bordet

Hvis du ikke er vant til at spise i fint selskab, kan du hurtigt komme til at gøre noget forkert. En vigtig høflighedsregel er aldrig at sætte dine albuer på bordet. Hvis du skal hvile dine arme, må du enten gøre det i skødet eller blot lægge dine hænder på bordet. Derudover er det vigtigt altid at holde dine albuer tæt ind til kroppen. Vi har nok alle på et tidspunkt oplevet at sidde ved siden af en, hvis albuer stak ud til begge sider, og du ved derfor også, hvor irriterende det kan være. Så hold albuerne fra andre og fra bordet.

Få styr på bestikket

Har du nogensinde oplevet, at en tjener troede, du var færdig, uden du overhovedet havde sagt noget? Det kan måske skyldes måden, du havde lagt dit bestik på. Vil du vise, at du ikke er færdig med at spise, så læg kniven på tallerkenen med skaftet pegende skråt ned til højre og gaflen skråt til venstre. Er du færdig med at spise, skal du lægge kniv og gaffel parallelt, skråt pegende mod højre.

Vis respekt

Et mere moderne tip er at gemme telefonen væk. Hverken mobilen eller andre personlige ejendele har plads på middagsbordet. Vis respekt og pak mobilen ned i tasken under hele måltidet. Vær til stede ved middagsbordet, og vis interesse i de andre gæster. Der er ikke noget

værre end at sidde til bords med en, der har snuden begravet i telefonen under hele måltidet. Hvis du er nødt til at tjekke din telefon under middagen, undskylder du dig selv, og tjekker telefonen på badeværelset i stedet.

Luk munden

For guds skyld, så husk altid at lukke munden, når du spiser. Det skal man selvfølgelig altid, når man spiser, men det er endnu mere vigtigt, når man er i fint selskab på en restaurant eller til middag med flere deltagere. Mange finder det yderst uhøfligt at både tygge eller snakke med mad i munden. Du kan derfor hurtigt gøre dig upopulær, hvis du ikke sørger for at spise så stille som muligt. Sørg i stedet for at tage små portioner på din gaffel, så du ikke virker grådig og fylder kinderne med mad.

Fine middagsselskaber kan virke skræmmende, hvis du ikke kender de mange uskrevne regler om takt og tone for bordetikette, men hvis du blot følger disse fire råd, er du i hvert fald godt på vej.

 At dække et bord

Sådan dækker du op
Gaflerne ligger til venstre, knivene på højre side – med skæret mod tallerkenen. Yderst til højre ligger suppeskeen. Øverst dessertbestik. Skeen med skaftet til højre, gaflen til venstre og tættest på tallerkenen. Bestik til en mellemret er placeret skråt i øverste højre hjørne. Bestikket hører til på tallerkenen, så snart det er taget i brug.

Spis brød til
Tallerkenen til brød står på venstre side – og den er kun til brød. En smørkniv placeres på brødtallerkenen, men her med skæret væk fra tallerkenen.

Vinglas med mere
Vinglassene tages i brug fra højre mod venstre. Vandglas er placeret yderst til højre, lidt tilbagetrukket. Rødvinsglasset er det største, hvidvinsglasset lidt mindre og glas til dessertvine endnu mindre. Hold på glassets stilk, så du ikke laver mærker på glasset.

Vores Kollektion

Levende lys er en del af hverdagens hygge og hvad er bedre end at sætte sig til et veldækket bord med levende lys og nyde sin mad. Vi tilbyder en fuld kollektion af borddækningsprodukter, der er farveafstemt i duge, servietter og lys, så man kan nyde en flot borddækning til både hverdagens måltider og den store fest. Der findes kollektioner til både det klassiske bord, sæsonens bord og det farverige bord, der er afstemt efter tidens trend. Velbekomme.