Levende lys er indbegrebet af hygge og en god stemning.

ASP-HOLMBLAD A/S er leverandør af levende lys til den gode stemning siden 1777 og kan dermed i 2016 fejre 239 års fødselsdag, som virksomhed.

ASP-HOLMBLAD A/S er sammensat af 2 virksomheder, der begge var i front i datidens kemiske industri.

ASP-HOLMBLAD A/S har en historie tilbage til 1777, hvor Jacob Holmblad oprettede sin egen fabrik i København, hvor han lavede lys af marvolie, benlim og andre ildelugtende animalske produkter i en lind strøm. I 1841 blev et trankogeri lagt på Holmbladsgade på Amager.

På Christianshavn lå en sæbe og lampeoliefabrik O.F Asp, som også lavede lys. Gennem 1800 tallet var de to fabrikker konkurrenter indtil de i 1919 fusionerede.

Da danskerne satte levende lys i vinduerne 4. Maj 1945, genoptog de et gammelt udtryk for fest og glæde. I århundreder havde københavnerne illumineret byen på kongehusets festdage med glaslamper, farvede vokslys og tællelys i vinduerne, og mange hoffester sluttede med at selskabet kørte en tur i byen for at se lysene.

Da Christian IX og Louise i 1892 fejrede guldbryllup, det første nogensinde i kongehusets historie, var hele København oplyst af stearinlys; elektriciteten var lige kommet til København, men der var ikke mange hjem, der havde fået den indlagt.

I 1907 fik ASP-HOLMBLAD A/S prædikatet Kongelig Hofleverandør.

ASP-HOLMBLAD A/S har i generationer leveret lys til højtider og livets fester.  Man lavede tilbage i tiden også karetlys, vognlys og lys til cykellygter, så folk kunne komme sikkert gennem mørket.

Adventskransen har sin oprindelse i Tyskland og den første adventskrans blev tændt på Fredensborg slot i 1918, hvor ASP-HOLMBLAD A/S lancerede adventslys.

I 1942 lancerede ASP-HOLMBLAD A/S Jakobslyset, der i dag er det vi kender som kalenderlyset. Jakobslyset hentyder til bibelen, hvor englene klatrer på Jakobsstigen, men da befolkningen ikke længere var så bibelstærke ændrede man navnet til kalenderlyset. Kalendelys No. 1, der blev lanceret i 1942 ser den dag i dag ud som det gjorde, da det blev lanceret og i år kan lyset fejre 71 års fødselsdag.

Juletræslyset er også en af de gamle klassikere med en lang historie. Ligesom adventskransen kommer også juletræet fra Tyskland og traditionen for levende lys på juletræet har man kendt til siden begyndelsen af 1800 tallet.

Frem til 2. Verdenskrig  var hovedparten af de lys der blev soIgt hvide stagelys, men gennem 1950’erne lancerede ASP-HOLMBLAD A/S farvede lys og lys i forskellige faconer – det var også i 1950’erne bloklyset blev introduceret. Senere er produktet fyrfadslys kommet til, og de er i dag det største segment på det danske marked indenfor kategorien lys.

ASP-HOLMBLAD A/S har senest lanceret fyrfadslys og bloklys i ren stearin og i fremtiden kommer ASP-HOLMBLAD A/S til at fortsætte med udviklingen af lysprodukter i ren stearin, da stearin er den mest klimarigtige råvare, når man taler om levende lys, da stearin udskiller mindre CO2 til atmosfærden end lys lavet af bl.a paraffin, der nedstammer fra olie og derfor er fossile brændsler, som har en høj udskillelse af CO2. Vi skal alle tænke på klimaet, så vil du vælge klimarigtige lys, så køb lys af 100% stearin, da de bidrager til et bedre klima med mindre CO2 i atmosfærden, når du skal skabe den gode stemning med levende lys til hverdag og fest.

Gå til: Kronelys No. 55 2,3x20 cm 10 stk. Hvid 100% ren stearin